V kakšnem formatu naj bo zapisana datoteka za tisk diplomske naloge?

Diplomsko nalogo pripravite v PDF formatu.

Pri  formatu PDF se izognemo vsem spreminjanjem datoteke – dokumenta, ker se ob pravilni izdelavi vsi ključni elementi (pisava, njen položaj, vstavljene slike in ostali elementi) ne spremenijo!

Na kaj moram paziti pri pisanju seminarske in diplomske naloge v Wordu, da se pri prenosu datoteke oblika ne poruši?

Najprej nastavimo format in pri njegovi izbiri pazimo, da uporabimo A4 format (in ne npr. Letter). Nastavimo robove. Levi rob, kjer bo vezano, navadno od 2,5 do 3,5 cm, ostale robove pa glede na postavitev teksta in po navodilih izobraževalne ustanove. Pri izbiri pisave pazimo, da vsebuje tudi č,š, ž. Če ne uporabimo standardnih windows pisav, le-te priložimo datoteki. Pri glavnih in drugih naslovih, ki so vedno zgoraj, na začetku strani vstavljamo prelom, da se besedilo kasneje ne premika (»skače«). Slike in druge elemente vstavljamo v okna ter jih sidramo s tekstom.

Kakšna so splošna navodila za pripravo PDF datoteke za tisk?

Pri kreiranju datoteke za tisk je potrebno upoštevati veliko dejavnikov, kateri vključujejo resolucijo slik (dpi), barvni prostor grafičnih elementov (RGB, CMYK, Pantone), dodatek za porezavo (Bleed), oznake za porezavo (Crop Marks), odmik od robov porezave (Margins), prekrivanje barv (Overprints), Creep… in še bi lahko naštevali.

Optimalna datoteka za tisk je PDF (Portable Document Format). Kreiranje PDF datoteke omogočajo številni računalniški programi, vendar vam priporočamo le uporabo profesionalnih grafičnih programov kot so Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Quark Xpress, Adobe FreeHand in Corel Draw.

V kolikor pripravljate obsežnejše tiskovine (katalogi, knjige) vam priporočamo, da izberete Adobe Indesign.

Kako kreiram datoteko za tisk?

Pri kreiranju PDF datoteke za tisk upoštevajte naslednje:

1. DTP PROGRAM:
PDF datoteko za tisk pripravite v grafičnih programih kot so InDesign, Illustrator, Quark X ali Corel Draw!

2. FORMAT DATOTEKE:
Datoteko za tisk vedno pripravite na točen format (1:1), izjema so Jumbo plakati (1:10) in City light plakati (1:5).

3. SLIKE / BITMAP:
V datoteki za tisk uporabljajte slike z zadostno resolucijo (dpi-dots per inch) in sicer za tisk poslovnih tiskovin minimalno od 250-300 dpi, pri tisku večjih formatov (XXL tisk) lahko uporabite tudi slike z resolucijo od 150 dpi naprej.

4. BARVNI PROSTOR:
Vsi grafični elementi v datoteki za tisk (slike, barvne podlage, logotipi, pisave…) naj bodo v CMYK barvnem prostoru ali v PANTONE lestvici. Tisk po PANTONE lestvici je mogoč le v offset tehniki, kjer se Pantone barva tiska kot dodatna barva.

V digitalnem tisku se RGB in PANTONE barve pred tiskom avtomatsko pretvorijo v CMYK barvni prostor, kar lahko privede do odstopanja med željeno in natisnjeno barvo.

5. GLOBOKA ČRNA BARVA:
Večje črne barvne površine (flehe) sestavite iz CMYK: C=40 %, M=30 %, Y=30 %, K=100 %.

6. PISAVE – ČRNA BARVA, VELIKOST:
Črna besedila oz pisave kreirajte samo iz črne barve (C=0 %, M=0 %, Y=0 %, K=100 %), nikakor ne iz vseh štirih barv, ker lahko pri tisku pride do zamika barvne registracije.
Velikost pisav naj ne bo manjša od 6 pt.

7. ČRTE – HAIRLINE:
Vektorske črte oz. linije naj imajo minimalno debelino 0,25 pt oz. 0,1 mm.

8. BARVNA POKRITOST:
Barvna pokritost oz. nanos barve je seštevek vseh barvnih kanalov (C + M + Y + K). Maksimalna dovoljena barvna pokritost za premazne papirje je 330 % in 280 % za nepremazne papirje. Minimalna pokritost posamezne barve naj ne bo manjša od 5 %!

9. BARVNI PREHOD OZ. PRELIV:
Priporočamo vam, da barvne prelive (Gradient), kjer barva prehaja od temnejše k svetlejši, izdelate v programu Adobe Photoshop (rasterizirana oblika). Izdelavo barvnega preliva z vektorskimi programi vam odsvetujemo, ker lahko pri tisku pride do neželjenih barvnih stopnic.

10. BLEED, MARGINS, CROP MARK:
Če želite, da je vaša tiskovina obrezana v živi rob, obvezno upoštevajte oz. dodajte 3 mm dodatka za porezavo (Bleed).
Grafični elementi kot so pisave, logotipi in podobno naj bodo od roba porezave odmaknjeni minimalno 3 mm navznoter (Margins).
Datoteka naj vsebuje tudi oznake za porezavo (Crop Marks).

11. KREIRANJE PDF DATOTEKE:
Priporočamo, da PDF datoteko kreirate oz. shranite s standardom PDF/X3:2002.

12. PDF DATOTEKA ZA TISK:
Preden datoteko pošljete v tisk, prosimo, da še enkrat preverite ustreznost datoteke za tisk!

Najprimernejši papir za vizitke?

Predlagamo 300 g premazni mat papir.

Ali lahko pošljem v tisk Wordovo datoteko?

Wordove datoteke se lahko na različnih računalnikih prikažejo različno, zato priporočamo, da pošljete datoteko v obliki PDF.

Ali lahko oddam v tisk datoteko JPG?

Da, vendar mora biti ločljivost 300 dpi, kar pomeni približno 120 točk (pikslov) na centimeter tiskovine.

Kateri program priporočate za oblikovanje tiskovin priporočate?

Najboljše izkušnje imamo z Adobe InDesign, lahko pa uporabite tudi katerega od drugih programov za oblikovanje, npr. Corel Draw, PageMaker, Quark Express in Photoshop.

Kakšna mora biti resolucija slik?

Priporočena resolucija slik je 300 dpi.

Je dostava tiskovin brezplačna?

Za naročila v vrednosti nad 199,00 EUR dostave na območju Maribora ne zaračunavamo. Drugje po dogovoru, odvisno od količin in oddaljenosti.